אנשים רבים מכירים את המונח "ייפוי כוח מתמשך" ומכנים אותו בטעות "צוואה מתמשכת", אך בפועל מדובר בסוג של ייפוי כוח שאינו קשור לצוואתו של אדם במובן הרגיל שלה, אלא ל"צוואתו הרגשית", כלומר לאופן שבו אדם בוחר לתת הנחיות מדויקות לאנשים אחרים – עליהם הוא סומך, בכדי שיממשו בעבורו את רצונותיו השונים, כאשר הוא עצמו לא יהיה כשיר לכך.
אנשים כאלה מעוניינים להבטיח כי רצונם בהיבט הרפואי, האישי או הרכושי, יתממש במדויק ולפי הנחיות או ערכים מוגדרים, בשלב בחייהם שבו לא יוכלו עוד לעשות זאת בעצמם. התייעצנו עם עורך הדין עודד וולף, המנוסה לענייני צוואות וירושות, שהסביר כי במקרים ספציפיים, ייפוי הכוח בפועל יכול להתחיל גם כאשר אדם עדיין כשיר לקבלת החלטות, כפי שיפורט בהמשך.
למי מתאים ייפוי כוח מתמשך שאנשים קוראים לו גם "צוואה מתמשכת"?
ייפוי כוח מתמשך הוא מסמך שאנשים מעל גיל 18 יכולים לחתום עליו, כדי שבאמצעות יישום ההנחיות שבו הם יוכלו לשלוט באופן שבו יטופלו ענייניהם הרפואיים, האישיים והרכושיים, בשלב בחייהם שבו לא יהיו כשירים לעשות זאת בעצמם, בין אם שלב זה צפוי לקרות תוך זמן קצר מרגע החתימה על המסמך ובין אם לא.
בשונה מהתחום הרפואי והאישי, שהסמכות לקבלת ההחלטות בעניינים הללו יכולה להתחיל אך ורק לאחר ההכרזה על אובדן הכשירות של מייפה הכוח – הממנה, הרי שבתחום הרכוש יכול הממנה לקבוע מראש מועד שבו תחל העברת הסמכות למיופה הכוח שבחר, גם אם במועד זה הממנה עצמו עדיין כשיר לגמרי – פיזית וקוגניטיבית – לקבלת החלטות בכוחות עצמו.
עריכת מסמך ייפוי כוח מתמשך מתאימה לאנשים שמתמודדים עם בעיות בריאות קשות או מחלות כרוניות, שצפויות לגרום להידרדרות משמעותית במצב הפיזי או הקוגניטיבי שלהם ברבות השנים ומכאן שסביר שהם יאבדו בהמשך חייהם את כשירותם לקבלת החלטות עצמאיות, או הבעתן בצורה שלא משתמעת לשתי פנים.
במצב כזה תהיה מבחינת אנשים אלה סכנה ליישום הרצון האמיתי שלהם בתחומי חיים שונים, כאשר יישום שגוי עלול להוביל לאי נוחות עבור הממנה במקרה ה"טוב", אך ייתכן שגם לבעיות פיזיות, רגשיות ופיננסיות – במקרה הגרוע, בפרט אם מי שיקבל את ההחלטות הללו במקום האדם עצמו, יהיו בעלי אינטרס שאינם בהכרח מעוניינים בטובתו.
העברת הסמכות בפועל: איך בוחרים את מיופיי הכוח?
באמצעות ייפוי כוח מתמשך, ניתן להעניק סמכות חוקית של קבלת החלטות ויישומן בפועל, לאדם מסוים שנבחר מראש על ידי הממנה ושהוא סומך עליו באופן מלא, כדי שיהיה האחראי הבלעדי על ענייניו האישיים, הרפואיים ועל רכושו, ממונו ונכסיו של הממנה, לכשתגיע העת לכך. הממנה יכול להחליט האם ברצונו להעניק את הסמכות הזאת לאדם אחד, בעבור שלושת תחומי החיים הללו, או לפצל אותם בין מספר מיופי כוח שונים.
במסמך ייפוי כוח מתמשך ניתן להגדיר, בין היתר, גם את התנאים שבהם יוכרז הממנה כבלתי כשיר, כדי שהסמכות לקבלת ההחלטות תועבר באופן חוקי אל האדם שהוגדר לכך. ניתן להגדיר כי ההכרזה על אי כשירות תתרחש, למשל, רק לאחר ביצוע בדיקות רפואיות מקיפות, שיאשרו את מצבו של הממנה ויאפשרו את העברת הסמכות החוקית לקבלת ההחלטות, אל מיופה הכוח שמצוין במסמך המשפטי, בהתאם לסמכויות הספציפיות שהוגדרו במסמך.
כיצד מומלץ לבחור את זהות המיופה? ההחלטה יכולה לנבוע מסיבות שונות – לדוגמה, אם בין בני משפחתו של הממנה יש בעלי מומחיות באחד מן התחומים, למשל בן משפחה קרוב שהוא רופא, ייתכן שהממנה יעדיף להעניק דווקא לו את סמכות קבלת ההחלטות בתחום הרפואי ואילו את הסמכות לקבלת ההחלטות הנוגעות להיבט האישי והרכושי – להעביר לאנשים אחרים.
מהם היתרונות של ייפוי כוח מתמשך?
השלווה והביטחון שמסמך ייפוי כוח מתמשך מעניק לממנה הם היתרונות המובהקים שלו, כאשר בכל מקרה, כל עוד הממנה כשיר, הוא יכול לערוך שינויים לרבות שינוי זהות מיופה או מיופיי הכוח.
המשמעות של הענקת הכוח לאדם שנבחר מראש לקבלת האחריות החשובה הזאת, מונע את האופציה של ניצול על ידי בעלי אינטרס, בין אם בהיבט הרכושי, האישי או בהיבט הרפואי.
חשוב לדעת כי בהיעדר מסמך ייפוי כוח מתמשך, ובמקרה שאדם מאבד את כשירותו, הרי שנדרש למנות לו אפוטרופוס באמצעות בית משפט, הליך משפטי שגוזל זמן וכסף, כאשר לאדם עצמו, על פי רוב, כבר אין יכולת להחליט בעצמו מי ימונה לאפוטרופוס עליו, ובוודאי שנמנע ממנו להעביר לאותו אפוטרופוס את אותן הנחיות מקדימות שהוזכרו כאן.
איך עו"ד עודד וולף מסייע ביצירת ייפוי כוח מתמשך המותאם לצרכיך?
על מנת לנסח ייפוי כוח מתמשך שישקף את רצונותיו הכנים של המייפה, חשוב לקבל ייעוץ מקצועי, כדי שהמסמך ינוסח בקפידה ויעמוד בדרישות החוק הישראלי.
עורך הדין עודד וולף מעניק ייעוץ משפטי מזה שנים ארוכות ללקוחות המתמודדים עם סוגיות הקשורות במתן ייפוי כוח מתמשך, מלווה משפחות בתהליכים המורכבים הללו ומאפשר לאנשים המעוניינים למנות מיופיי כוח, לקבל את המידע המלא הדרוש להם לצורך קבלת החלטה מושכלת – למען קבלת שליטה מרבית על האופן שבו ינוהלו חייהם, בכל שלב ושלב.